top of page

Ako odstrániť škvrny od kávy?


Odstránenie škvŕn od kávy, môže byť naozaj namáhavá fuška, ktorú skoro každý, kto pije kávu, dobre pozná. Bez ohľadu na to, ako si dávate pri jej pití pozor, sa môže stať, že skončí buď na vašom oblečení alebo na veciach okolo vás. Preto je určite užitočné vedieť niektoré techniky, ako ich pohotovo a najmä šikovne odstrániť.

Káva na oblečení

Pri znečistení oblečenia kávou treba ihneď konať. Iba pár kvapiek kávy dokáže oblečenie zničiť, preto jeho čistenie neodkladajte a pustite sa hneď do postupného plánu odstraňovania škvŕn. Čím skôr začnete, tým skôr škvrny odstránite. V prvom kroku navlhčite znečistené miesto studenou vodou a napr. pomocou handričky jemne vytierajte kávu z oblečenia čo najviac, ako sa dá. Jemne trieť, nie silno šúchať a drhnúť! Vlákna by sa mohli roztrhať a tým by sme si narobili viac škody ako úžitku. Ak by sa vám zdalo, že to nestačí, tak pristúpte k ďalšiemu kroku a použite sódu bikarbónu, ktorú nechajte chvíľku pôsobiť. V tomto momente, treba dať oblečenie prať a dúfať, že to bude dobré. V prípade, že škvrna po praní zmizla, odviedli ste skvelú prácu. Ak však je stále viditeľná, treba prejsť na tretí krok, pričom v žiadnom prípade nevystavujte oblečenie sušičke. Tým by škvrna zostala zaschnutá natrvalo. Skúste na ňu naliať ocot. Znovu nechajte chvíľu pôsobiť. Potom sa vráťte k jemnému, primeranému treniu a na záver opláchnite čistou vodou. Tento postup by už mal s veľkou pravdepodobnosťou zabrať. Ak nie, tak poslednou nádejou sú bieliace perá, či chemické prostriedky určené na odstránenie škvŕn. Tie môžu zničiť niektoré látky a mali by sa použiť len v krajnom, poslednom prípade.

Káva na koberci

Môžete postupovať tými istými krokmi, ako pri odstraňovaní škvŕn z oblečenia, s výnimkou vloženia koberca do práčky. Tiež treba konať rýchlo, pretože káva po preniknutí do vlákien koberca pôsobí ako farbivo. Výsledkom je tvrdá, zaschnutá škvrna, ktorá nám pri jej odstraňovaní spôsobí oveľa väčšie ťažkosti. Použite postupne studenú vodu, sódu a rovnako i ocot. Škvrna by mala pri rýchlom zásahu zaručene zmiznúť.


Káva a zuby

Miestom, kde ešte škvrny od kávy môžu byť problém, je vo vašich ústach. Najmä, ak pijete veľa kávy, tak sa vám zuby znečisťujú veľmi ľahko. Zostávajú na nich tmavé škvrny, ktoré ani s dobrou zubnou pastou nevyčistíte. Najlepšou možnosťou je jedlá sóda. Stačí, ak trochu namočíte mokrú kefku do jedlej sódy a čistíte si zuby obvyklým spôsobom. Chuťovo to nie je nič príjemné, ale naozaj robí na zuboch zázraky. Stačí vykonať dvakrát do mesiaca a budete vidieť výsledky. Určite je k vašim zubom šetrnejšia a neničí zubnú sklovinu, ako rôzne bieliace prúžky alebo procedúry.



Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page