top of page

Zelené kávové zrná

Zelené kávové zrná sú nepražené, nezrelé zrná z rastliny kávovníka arabského (coffea arabica), z ktorých sa vyrába zelená káva. Na rozdiel od iných kávových nápojov, výťažok z týchto zŕn má nízky obsah kofeínu, preto nefunguje ako povzbudzujúci prostriedok pre náš organizmus. Teda, ak máte radi chuť kávy, ale kofeín nevplýva dobre na vaše zdravie, potom práve zelená káva je výbornou náhradou. Okrem toho má priaznivé účinky na naše telo, ako je napríklad výrazná pomoc pri strate hmotnosti.


Zelené kávové zrná obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny chlorogénovej (CGA), účinné antioxidanty s protizápalovými a antihypertenzívnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú telu neutralizovať škodlivé, voľné radikály a znižujú krvný tlak. Práve kyselina chlorogénová podporuje dvoma rôznymi spôsobmi úbytok hmotnosti:

1. Pomáha dosiahnuť rovnováhu cukru v krvi tým, že zabraňuje uvoľňovaniu glukózy v tele. Táto stabilná hladina cukru v krvi zvyšuje množstvo energie, mentálnu jasnosť, hormonálne funkcie, detoxikáčné vlastnosti a stratu hmotnosti.

2. Kyselina chlorogénová posilňuje metabolickú činnosť pečene, čo má za následok spaľovanie vyššieho množstva tuku.


Navyše tento dvojaký mechanizmus bráni vstrebávaniu tukov, čo vedie k podpore svalovej hmoty. Aby nedochádzalo k redukcii či zničeniu týchto užitočných látok, je dôležité vedieť, že je rozdiel, či sú zrná zelenej kávy pražené alebo nie. Pravdou je, že sa pražením pri vysokých teplotách (cca 480°C) dosahuje pravá kávová chuť a aróma, ale zároveň sa aj znehodnocuje kvalita zelených zŕn, a tým dochádza k zničeniu aktívnych látok, najmä kyseliny chlorogénovej.


Príprava zelenej kávy z nepražených zŕn

Celé zelené zrná kvôli ich vyššej tvrdosti namočíme do vlažnej vody približne na 0,5-1 hodinu. Po tejto dobe ich vysušené pomelieme v mlynčeku. Takto pomletú zelenú kávu nasypeme podľa vlastnej potreby do šálky a zalejeme horúcou, nie vriacou vodou. Ak by sme kávu zaliali vriacou vodou, zničili by sme tak vysoké množstvo účinných látok, ktoré táto káva obsahuje.




Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page